Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
email: renavox@gmail.com | κιν: 6944 530.903

Ρένα Αθανασοπούλου

Θεατρολόγος, Μουσικός, Συγγραφέας, Εικονογράφος, Εκπαιδευτικός

advertisement

Βιογραφικό

Βιογραφικό

ΣΠΟΥΔΕΣ

- Πτυχίο Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005). Διπλωματική διάλεξη: Οικολογικός Προβληματισμός και Κινηματογράφος. Διπλωματική διατριβή: Το Ραδιοφωνικό Θέατρο στην Ελλάδα. Αρχή και Καθιέρωση (1939 - 1943). 
- Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Παιδαγωγική του Θεάτρου - Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (2012). Μεταπτυχιακή διατριβή: Ερευνητική εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής αγωγής για την ενδυνάμωση παιδιών στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα”.  
- Δίπλωμα Μονωδίας (λυρικού τραγουδιού) 2004.
- Πτυχίο Ανώτερων Θεωρητικών Μουσικής 2000.

- Σπουδές θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου
- Σπουδές θεάτρου στην Ακαδημία του Εθνικού θεάτρου.
- Σπουδές κλασσικού και σύγχρονου πιάνου, τζαζ τραγουδιού και αρμονίας.
- Σπουδές συγγραφικής τέχνης.
- Σπουδές ζωγραφικής, κόμικ, φωτογραφίας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.
- Σεμινάρια με θέμα την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη σκηνογραφία και την παραγωγή στον κινηματογράφο και το θέατρο, τη δημιουργία ταινιών και τη διδασκαλία του θεάτρου στην εκπαίδευση
- Σεμινάρια λυρικού τραγουδιού, πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας.
- Πτυχία Γερμανικής και Αγγλικής Γλώσσας.
- Μαθήματα χορού.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

- Συγγραφή και εικονογράφηση του βιντεοπρότζεκτ "Μια ακόμα χαμένη μάχη" για τους αμάχους της Γάζας. 
- Στίχοι και ερμηνεία του παιδικού τραγουδιού "Η Αγάπη δεν αλλάζει" .  
- Συγγραφή και εικονογράφηση του διηγήματος "Το Χρυσόψαρο"  για το σύλλογο "Παιδικές Καρδιές". 
- Ηχογράφηση cd "Πολύχρωμες Νότες σε λευκό Πανί" με κινηματογραφικό ρεπερτόριο. 
- Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής για την γερμανική ταινία μικρού μήκους “Die blaue Mauritius”  του Didi Hopf. 
- Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής για μια performance του θεατρικού έργου «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.
- Σύνθεση και εκτέλεση του τραγουδιού «Ταξίδι στ’ όνειρο» για την επίσημη έναρξη του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής.
- Διάκριση στο 2ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων για το ποίημα "Η Γεωγραφία των Παιδιών".
- Διάκριση σε διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας για το ποίημα "Μήνυμα στο άπειρο".
- Διάκριση σε διαγωνισμό της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης για το ποίημα "Διαχρονικό Παράλογο".
- Διάκριση στο διαγωνισμό Νέων Ταλέντων «Φίλωνα» για το ποίημα "Ένα τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια".
- Αρθρογράφηση σε διάφορες εφημερίδες της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονική, Οιωνός, Ημερήσια).
- Δημοσιογράφος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου (Berlinale) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας επίσημα την εφημερίδα «Μακεδονική».
- Δημιουργία στήλης «Ταξιδεύοντας με την Τέχνη !» με επιμέλεια πολιτιστικού ρεπορτάζ, παρουσιάσεις και κριτικές εκδηλώσεων και φεστιβάλ, συνεντεύξεις καλλιτεχνών και πολιτιστικές προτάσεις.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (βλ. κατηγορία Εκπαίδευση )

- Καθηγήτρια Θεατρολογίας στην Κατεύθυνση Θεάτρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
- Δασκάλα Θεατρικής Αγωγής στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
-Εισήγηση με τίτλο «Ιστορία και παράδοση στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων» στην επιστημονική διημερίδα των εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής Βόρειας Ελλάδας με θέμα: "Προκλήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της πανδημίας και προοπτικές μετά από την πανδημία".
- Επιμορφώτρια στο εργαστήρι του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση «Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και δημοκρατίας μέσα από τη θεατρική εμπειρία».
- Επιμορφώτρια στο εργαστήρι του 1ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας «Η αξιοποίηση της τέχνης στη διδασκαλία και στη μάθηση: Προκλήσεις και προοπτικές για εκπαιδευτικούς και μαθητές της σχολικής ομάδας».
- Επιμορφώτρια σε εργαστήρι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με θέμα «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο. Το θέατρο ως εργαλείο βιωματικής μάθησης.»
- Συγγραφή ενός εκπαιδευτικού δράματος για την ευθύνη του επιστήμονα πάνω στο θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Βίος του Γαλιλαίου» (Εκδόσεις Μεταίχμιο «Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση») και διάλεξη στην επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του παραπάνω συγγράμματος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.
- Εισήγηση με τίτλο «Όταν η Μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος συναντά τον Γαλιλαίο του Bertolt Brecht» στο Ελληνικό Συνέδριο Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης με θέμα «Καλό ταξίδι με τα γερμανικά στην Ευρώπη – Τα γερμανικά στη συναυλία της ευρωπαϊκής πολυγλωσσίας».
- Διάλεξη με τίτλο «Όταν το Εκπαιδευτικό Δράμα συναντά τον Γαλιλαίο του Μπρεχτ» στο βιβλιοπωλείο Ιανός μετά από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικών από σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Διδασκαλία-εφαρμογή του εκπαιδευτικού δράματος «Η ζωή του Γαλιλαίου» σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του 7ου Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με θέμα «Γέφυρες ανάμεσα στο Θέατρο και στην Εκπαίδευση».
- Διδασκαλία-εφαρμογή του εκπαιδευτικού δράματος «Η ζωή του Γαλιλαίου» σε μαθητές Λυκείου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου στην Εκπαίδευση.- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στο Δράμα «Η ζωή του Γαλιλαίου» για μαθητές Δημοτικού στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. - Παρουσίαση υποδειγματικής διδασκαλίας πάνω στη δραματοποίηση σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
- Συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» σε πλήθος βιβλιοπαρουσιάσεων, δημιουργικών εκδηλώσεων και θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων.
- Καθηγήτρια σύγχρονου τραγουδιού στο Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
- Εφαρμογή εκπαιδευτικών δραμάτων στα πλαίσια του προγράμματος "Future Library".
- Υπεύθυνη μουσικοθεατρικής αγωγής στα πλαίσια του προγράμματος θερινής απασχόλησης της Χ.Α.Ν.Θ. για παιδιά
- Εμψυχώτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα».
- Υπεύθυνη Θεάτρου σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.
- Iδιαίτερα μαθήματα Μουσικής και Θεάτρου σε παιδιά και ενήλικες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Σειρά συναυλιών με κινηματογραφικά τραγούδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 
- Συμμετοχή σε ρεσιτάλ και μουσικοθεατρικές παραστάσεις με λυρικό και σύγχρονο ρεπερτόριο (άριες Tosca-Puccini, Pamina «Μαγικό Αυλό» Mozart, Rusalka- Dvorak, Μαρία "Μελωδία της Ευτυχίας" κ.ά.).
- Δημιουργία ομάδας "Θεατρικό Καραβάνι".
- Σκηνοθεσία, διασκευή μύθων, μουσική σύνθεση, παιδαγωγική επιμέλεια και ερμηνεία ρόλων στην παιδική παράσταση "Ιστορίες των 5 Ηπείρων" με παρουσιάσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
- Στα πλαίσια των σπουδών της σκηνοθέτησε και υποδύθηκε "Εβραία" - Μπέρτολτ Μπρεχτ, "Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία" - Ροζέ Βιτράκ (Ίντα, Εσθήρ), "Επαγγελματικό δείπνο" - Sean Slater (ρόλος επιχειρηματία).
- Διάλεξη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής με θέμα την ταινία του Ζωρζ Μελιέ «Ταξίδι στη Σελήνη».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

- Δημιουργός της Νεανικής Οικολογικής Ομάδας Δράσης «Το Δελφίνι» με πολλές ενέργειες στο ιστορικό της.
- Ενημερώσεις σε σχολικά, εξωσχολικά και πολιτιστικά τμήματα.
- Εισήγηση σε εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα και την κλωνοποίηση.
- Συνεργασία με οικολογικές και ανθρωπιστικές ομάδες.

Έχει διαβαστεί 9566 φορές