This text will be replaced
Πατήστε Play για να ακούσετε τη μουσική της Ρένας Αθανασοπούλου για την ταινία
"Ο Μπλε Μαυρίκιος"

Αναζήτηση

Ποιός είναι online

Έχουμε online 29 επισκέπτες και 0 μέλη.

advertisement
advertisement
advertisement
Αρχική » Renavox » Βιογραφικό

Βιογραφικό

print
email

Renavox.gr - Ρένα Αθανασοπούλου - Renavox

ΡΕΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Βέροια και μένει στη Θεσσαλονίκη.
 
ΣΠΟΥΔΕΣ
 
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Διπλωματική της Διάλεξη είχε το θέμα: Οικολογικός Προβληματισμός και Κινηματογράφος. Η Διπλωματική της Διατριβή αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία πάνω στο ελληνικό ραδιοφωνικό θέατρο μέσα από μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής της μοναδικής καλλιτεχνικής έκφρασης με τίτλο: Το Ραδιοφωνικό Θέατρο στην Ελλάδα. Αρχή και Καθιέρωση (1939-1943).Επίσης έχει λάβει με άριστα τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Παιδαγωγική του Θεάτρου (Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.). Η έρευνά της είχε τον τίτλο : Ερευνητική εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής αγωγής για την ενδυνάμωση παιδιών στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα”. Επιπλέον έχει σπουδάσει Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στην Ακαδημία του Εθνικού θεάτρου.  

 
Έχει πάρει με Άριστα Παμψηφεί το Δίπλωμα Μονωδίας (λυρικού τραγουδιού) ως Λυρική Σοπράνο. Είναι επίσης Αριστούχος Πτυχιούχος Αρμονίας (ανώτερα θεωρητικά μουσικής). Παράλληλα έχει κάνει σπουδές κλασσικού και σύγχρονου Πιάνου και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Τζαζ Τραγουδιού και Αρμονίας.
 
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών και κινηματογραφικών σεμιναρίων με θέμα  την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη μουσική, τη σκηνογραφία και την παραγωγή στον κινηματογράφο, τη δημιουργία ταινιών, τη διδασκαλία του θεάτρου στην εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει μουσικά σεμινάρια λυρικού τραγουδιού, πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας. Επιπλέον έχει κάνει μαθήματα σύγχρονου και παραδοσιακού χορού, κινησιολογίας και γιόγκα.
 
Επίσης ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το κολάζ. Έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα ζωγραφικής, δημιουργίας κόμικ και φωτογραφίας. Αναλαμβάνει η ίδια τον σχεδιασμό και την εικονογράφηση των βιβλίων και των CD της.
 
Αναφορικά με τις ξένες γλώσσες, έχει πολύ καλή γνώση Γερμανικών (Πτυχίο Mittelstufe, Πτυχίο Grundstufe, σπουδές Γερμανικής Γλώσσας, Πολιτισμού και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου) και καλή γνώση Αγγλικών (First Certificate of Cambridge).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Ήδη από παιδί ασχολείται με τη σύνθεση τραγουδιών και μουσικών κομματιών. Υπάρχει στο αρχείο της πλήθος σχετικού υλικού που θα αξιοποιηθεί δισκογραφικά στο μέλλον. Συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η σύνθεση και εκτέλεση μουσικής για την γερμανική ταινία μικρού μήκους “Die blaue Mauritius” του Didi Hopf (βλ. κατηγορία Φιλμογραφία ), καθώς και για μια παράσταση του θεατρικού έργου «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Επίσης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ταξίδι στ’ όνειρο» στην επίσημη έναρξη του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Από την ηλικία μόλις των 6 ετών ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, τραγουδιών και διηγημάτων. Έχει μάλιστα παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφικής τέχνης και έχει διακριθεί στον τομέα της Ποίησης στους Διαγωνισμούς Νέων Ταλέντων «Φίλωνα», της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας. Είναι συγγραφέας ενός εκπαιδευτικού δράματος για την ευθύνη του επιστήμονα βασισμένου στο θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Βίος του Γαλιλαίου» που εφαρμόστηκε σε σεμινάρια μαθητών και εκπαιδευτικών και παρουσιάστηκε ως διάλεξη σε συνέδρια και θεατροπαιδαγωγικές εκδηλώσεις (βλ. κατηγορία Βιβλιογραφία ). Επίσης έχει εκδώσει την διπλωματική της διατριβή  για το «Ραδιοφωνικό Θέατρο στην Ελλάδα» ηλεκτρονικά για να είναι προσβάσιμη σε όλους (Βλ. κατηγορία Βιβλιογραφία ).
 
Παράλληλα ασχολείται με την Αρθρογράφηση σε διάφορες εφημερίδες της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονική, Οιωνός, Ημερήσια). Το 2008 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου (Berlinale) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας επίσημα την εφημερίδα «Μακεδονική». Μέσα από τη στήλη «Ταξιδεύοντας με την Τέχνη !» , που η ίδια δημιούργησε, επιμελήθηκε ως αρμόδια του πολιτιστικού ρεπορτάζ παρουσιάσεις και κριτικές  εκδηλώσεων και φεστιβάλ, συνεντεύξεις καλλιτεχνών και πολιτιστικές προτάσεις.  

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  
Μόλις ολοκληρώθηκε μια επιτυχημένη σειρά συναυλιών με κινηματογραφικά τραγούδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα το μουσικό αυτό οδοιπορικό ξεκίνησε από το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Νάουσας και ταξίδεψε σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές, πολιτιστικούς χώρους και τηλεοπτικές εκπομπές με πολλή θερμή αποδοχή από το κοινό (βλ. κατηγορία Συναυλίες ). Το 2006 κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη εταιρεία «Renavox» το πρώτο της CD με κινηματογραφικά τραγούδια με τίτλο «Πολύχρωμες νότες σε λευκό πανί» βλ. κατηγορία Δισκογραφία ). Τώρα η Ρένα ετοιμάζει το πρώτο της προσωπικό δισκογραφικό βήμα.

Έχει επίσης ερμηνεύσει σε ρεσιτάλ τραγούδια κλασσικού ρεπερτορίου, όπως άριες της Tosca από την ομώνυμη όπερα του Puccini, Pamina από τον «Μαγικό Αυλό» του Mozart, Rusalka από το ομώνυμο έργο του Dvorak και έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις με λυρικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.

Στον θεατρικό τομέα και κατά τη διάρκεια των σπουδών της σκηνοθέτησε και υποδύθηκε την Εβραία στο ομώνυμο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο έργο του Ροζέ Βιτράκ «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σκηνοθέτησε και έπαιξε την Ίντα και την Εσθήρ, και στο «Επαγγελματικό δείπνο» του Sean Slater σκηνοθέτησε και υποδύθηκε το ρόλο του Επιχειρηματία.      
                                                  .
Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την ερασιτεχνική αστρονομία ως μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Υπήρξε σύνεδρος στο 1ο και 3ο πανελλήνιο συνέδριο ερασιτεχνικής αστρονομίας. Στο 3ο μάλιστα παρουσίασε και μια διάλεξη με θέμα την πρώτη ταινία αστρονομικής θεματολογίας, «Το Ταξίδι στη Σελήνη» του Ζωρζ Μελιέ.

Το 2012 η Ρένα δημιούργησε την ομάδα «Θεατρικό Καραβάνι» και παρουσίασε σε πολιτιστικούς χώρους και σχολεία την πρωτότυπη διαδραστική παράσταση «Ιστορίες των 5 Ηπείρων», όπου μαζί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε τη διασκευή των μύθων, τη σκηνοθεσία,  τη μουσική σύνθεση και την παιδαγωγική επιμέλεια.


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (βλ. κατηγορία Εκπαίδευση )      

Έχει διδάξει θέατρο στο Kαλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς συλλόγους. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικοθεατρικά προγράμματα και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε σεμινάρια και συνέδρια αναφορικά με τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος.  

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ                                     .    

Κάτι που ορίζει σημαντικά τον τρόπο ζωής της και τις πεποιθήσεις της είναι και η αγάπη της για την οικολογία και τον ανθρωπισμό, καθώς και η έμπρακτη ενασχόληση μαζί τους. Υπήρξε μάλιστα η δημιουργός της Νεανικής Οικολογικής Ομάδας Δράσης «Το Δελφίνι» με πολλές ενέργειες στο ιστορικό της : Συλλογή υπογραφών για τα πυρηνικά εργοστάσια και τις πυρηνικές δοκιμές, για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, για την κακοποίηση αρκούδων κ.ά. Ενημερώσεις σε σχολικά, εξωσχολικά και πολιτιστικά τμήματα, επιστολές διαμαρτυρίας, εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα και την κλωνοποίηση, συνεργασία με οικολογικές και ανθρωπιστικές ομάδες κ.ά.

Έχει διαβαστεί 6727 φορές