This text will be replaced
Πατήστε Play για να ακούσετε τη μουσική της Ρένας Αθανασοπούλου για την ταινία
"Ο Μπλε Μαυρίκιος"

Αναζήτηση

Ποιός είναι online

Έχουμε online 4 επισκέπτες και 0 μέλη.

advertisement
advertisement
advertisement
Αρχική » Νέα - Ανακοινώσεις » ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ «Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ «Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ»

print
email
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ «Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ»

Renavox.gr - Ρένα Αθανασοπούλου - Renavox

Με μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του παραμυθιού της Ελένης Τύμπα Ψυρροπούλου "Η Ασπίδα του Αχιλλέα" το οποίο εικονογράφησε η Ρένα Αθανασοπούλου. Η εκδήλωση έγινε  στις 19 Απριλίου 2019, στο Δημαρχείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης και η Ρένα συμμετείχε ως εισηγήτρια με τις ιδιότητες της εικονογράφου και της θεατροπαιδαγωγού.

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης με την ελπίδα να αποτελέσει ένα δημιουργικό εργαλείο στον τομέα της εκπαίδευσης και της διαθεματικής προσέγγισης:

Αγαπητοί φίλοι της φαντασίας, των παραμυθιών και των μύθων, γεια σας.

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Τύμπα για την εξαιρετικά δημιουργική συνεργασία που με ενέπνευσε σε κάθε βήμα και τους εκδότες που στήριξαν το όραμά μας και το έκαναν πραγματικότητα.

Στον τομέα της εικονογράφησης θα ήθελα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτέλεσε μια πρόκληση, καθώς βασίζεται σε επισταμένη έρευνα. Ειδικά όσων αφορά την Αρχαία Ελλάδα έπρεπε να αναζητήσω επίσημες πηγές σχετικά με τα ενδύματα και τα υποδήματα, τις κομμώσεις, τα μουσικά όργανα, τα κτίσματα, τα όπλα και τους χορούς της εποχής.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα για τους αστερισμούς, τα στάδια και τα μέσα της γεωργικής παραγωγής κ.ά.

Όταν απευθυνόμαστε σε παιδιά οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεχτικοί στην αξιοπιστία των ερεθισμάτων που προσφέρουμε, καθώς συνδέουμε τις εικόνες με τις πρώτες γνωστικές εμπειρίες.

Η εικονογράφηση δεν λειτουργεί απλά ως διακοσμητικό στοιχείο των παραμυθιών, αλλά νοηματοδοτεί το βιβλίο. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν προσπάθησα να τονίσω το διαχρονικό και βαθειά φιλειρηνικό κομμάτι του έργου. Αποφάσισα οι εικόνες να μοιάζουν με συννεφάκια σκέψης για να νιώθει ο αναγνώστης ότι ακολουθεί τη φαντασία και τη ζωγραφική αποτύπωση του ίδιου του ήρωα.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι θέτοντας ως στόχο να γίνει το βιβλίο όσο πιο ζωντανό και προσωπικό γίνεται, ζήτησα από την αγαπητή Ελένη να μου “προσφέρει” του δικούς της ήρωες-τον υπέροχο ανιψιό και τον εμπνευστή του παραμυθιού.

Παράλληλα η κόρη μου Λυδία με πολλή υπομονή βοήθησε στη δραματοποίηση όλων των σκηνών εμπνέοντας μοναδικά την καλλιτεχνική τους απεικόνιση.

Στο εκπαιδευτικό κομμάτι τώρα το βιβλίο μπορεί να διδαχθεί στο Δημοτικό στο μάθημα της Ευέλικτης ζώνης-στα πλαίσια προγραμμάτων φιλαναγνωσίας ή μυθολογίας για την Γ' τάξη.

Μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να δραματοποιήσουν σκηνές, όπως είναι ο κύκλος της γεωργικής παραγωγής, να δουλέψουμε το τελετουργικό στοιχείο, όπως συναντάται για παράδειγμα στο χορό και μέσω θεατρικού παιχνιδιού να παρατηρήσουν τα αστέρια και να ταξιδέψουν στη θάλασσα.

Μπορούν ακόμα να ζωγραφίσουν την ασπίδα, ατομικά ή ομαδικά και να προχωρήσουν στην  κατασκευή της δισδιάστατης ή τρισδιάστατης ασπίδας ή μακέτας.  

Ενδιαφέρον δείχνουν οι μαθητές στο κομμάτι σύνδεσης αστερισμών και μυθολογίας, όπου συνδυάζεται έρευνα, ζωγραφική και αναπαράσταση των μύθων.

Το Εκπαιδευτικό Δράμα αποτελεί  μια μέθοδο  που συνδέει την εκπαίδευση με τη δραματική τέχνη και αναπτύσσει την κριτική σκέψη μέσα από μια ολιστική και βιωματική μάθηση. Εξαιτίας του σαφή κοινωνικού της στόχου η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει ένα ιδανικό πεδίο διερεύνησης του ζητήματος της διαφύλαξης μιας ανθρωπιστικής ηθικής.  

Με την τεχνική της ανακριτικής καρέκλας, όπου ο δάσκαλος μπαίνει στο ρόλο του μικρού Αχιλλέα, τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις, αντλούν πληροφορίες για τον ήρωα και ορίζεται η έναρξη της ιστορίας.

Συνδυάζοντας τις τεχνικές δημιουργίας χώρου και παραγωγής ήχων τα παιδιά καλούνται ως μικροί ήρωες του παραμυθιού να δοκιμάσουν τη χρήση διαφόρων κουζινικών προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τη διαμονή τους στο σπίτι του παππού.

Με την τεχνική του ομαδικού γλυπτού τα παιδιά καλούνται να συνθέτουν με τα σώματά τους μια εικονική συμβολική αναπαράσταση του εξεταζόμενου θέματος. Στην περίπτωσή μας τα παιδιά σχηματοποιούν τις έννοιες Πόλεμος και μετά Ειρήνη.

Τέλος στη συγκεκριμένη μέθοδο κάθε δράση ολοκληρώνεται με αναστοχαστικές τεχνικές. Αν λοιπόν το παραμύθι δουλευτεί ολοκληρωμένα σε διάρκεια μερικών σχολικών ωρών, μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να βιώσουν μια εμπειρία μέσα από την οποία μπορούν  να  κατανοήσουν τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και να ανακαλύψουν άλλες οπτικές

Κλείνοντας την εισήγησή μου θα ήθελα να συμμετέχετε στη σύνθεση δύο ομαδικών γλυπτών  (ακολούθησαν διαδραστικές σκηνές με τη συμμετοχή των θεατών).

Έχει διαβαστεί 35 φορές